DE  BIEREN  VAN  SMEIJSTERS

DE BIEREN VAN SMEIJSTERS

S I N D S  1 8 9 0

H E T  V E R H A A L

Huub Smeijsters was bierbrouwer met hart en ziel.


Huub Smeijsters was bierbrouwer, net als zijn vader en zijn grootvader. In het Limburgse Echt stond de trots van de familie: brouwerij Het Hert. Daar werd al vele jaren het alom geprezen Smeijsters Bier gebrouwen.


Het lag in de bedoeling dat Huub met zijn broer Wiel het bedrijf van zijn vader zou voortzetten, hij volgde daarom een opleiding tot brouw-ingenieur aan Sint Lieven in Gent. Maar in 1955 – Huub was 25 jaar en net afgestudeerd – werd de brouwerij overgenomen door Heineken. En in plaats van zijn eigen bier te brouwen ging Huub werken voor Amstel.


Als brouwmeester reisde hij voor Amstel en later Heineken de wereld rond, samen met vrouw en kinderen: Afrika, Jordanië, Suriname, Japan…


En aan ieder die het maar horen wilde, vertelde hij over zijn Limburgse roots, over het brouwersgeslacht waar hij uit voortgekomen was, over brouwerij Het Hert en over het fantastische bier dat ze daar generaties lang gebrouwen hadden.

Michel Smeijsters pakt de traditie weer op.


In 2013 overleed Huub Smeijsters.Tussen de paperassen die hij achterliet, vond zijn zoon Michel het recept van het Munich Bier, het allerlaatste speciaalbier dat zijn vader voor het familiebedrijf had gebrouwen.


Het eigenlijke beroep van Michel is edelsmid. Samen met Annet runt hij een juwelierszaak met atelier gelegen aan de historische Markt van Oirschot.Michel kende de trotse verhalen van zijn vader. Meerdere malen had hij hem erover horen vertellen, maar nog nooit had Michel zelf het Smeijsters Bier geproefd.


Hij ging aan de slag, gewoon bij hem thuis in de keuken. Hij verdiepte zich in het brouwproces, en met vaders recept in de hand maakte hij zijn eerste brouwsel.Nooit zal hij het vergeten: het gevoel dat door hem heen ging toen hij er de eerste slok van nam. Het overtrof alle verwachtingen.Een licht gekarameliseerd bier bleek het te zijn, met een heerlijk fris aroma en een prachtige amberkleur.


Michel had de smaak te pakken, steeds vaker stond hij in de keuken, steeds groter werden de pannen en nu is het zover.Met veel trots presenteert hij na meer dan zestig jaar afwezigheid de comeback van het Smeijsters Bier Munich van Brouwerij Het Hert.


Proost!